Soep- en zeepconcern Unilever werd dinsdag op de beurs beloond voor beter dan verwachte winstcijfers. Speciaalchemiebedrijf DSM kreeg juist een fikse afstraffing.
De Amsterdamse aandelenbeurs schommelde dinsdagochtend rond de slotkoers van een dag eerder. Ook op de andere Europese beurzen bleven de koersuitslagen beperkt.
Een koersval van DSM, dat onverwacht met de resultaten naar buiten kwam, drukte op de AEX. De resultaten van Unilever werden daarentegen goed ontvangen.
De Amsterdamse hoofdindex noteerde in de vroege handel vrijwel vlak op 408,05 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 650,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,1 tot 0,2 procent.
Forse koersval DSM
DSM verloor 8,5 procent en was daarmee veruit de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het speciaalchemiebedrijf zag het bedrijfsresultaat in 2013 met zo’n 20 procent toenemen tot 1,31 miljard euro. DSM had eerder aangegeven voor 2013 een resultaat van iets minder dan 1,35 miljard euro te verwachten. Ook verwacht het concern dat de economische omstandigheden ,,uitdagend” zullen blijven. Zowel de cijfers als de vooruitzichten van DSM zijn volgens analisten teleurstellend.
Plus voor Unilever
Grootste stijger in de AEX was Unilever met een plus van 3,6 procent. Het levensmiddelenconcern realiseerde in 2013 een omzet van 49,8 miljard euro. Dat is 3 procent minder dan in 2012. De nettowinst ging vorig jaar wel met 9 procent omhoog tot 5,3 miljard euro.
In de MidKap viel Pharming op met een koersval van circa 20 procent. Het bewegelijke aandeel van het biotechnologiebedrijf won een dag eerder nog ruim 50 procent zonder een duidelijke aanleiding.
In Frankfurt verloor SAP bijna 3 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware voorziet dat zijn winstdoelstelling 2 jaar later dan gepland gehaald kan worden. De operationele winst zal pas in 2017 35 procent van de omzet uitmaken. Eerder ging SAP uit van 2015.
Alstom kelderde in Parijs 12 procent. Het Franse industrieconcern is somberder geworden over de winstmarge. Alstom verwacht dat de operationele winstmarge in het gebroken boekjaar zal uitkomen op circa 7 procent en volgend jaar mogelijk licht zal dalen. Eerder werd gerekend op een onveranderde marge van 7,2 procent en een toename tot circa 8 procent in de komende jaren.
De euro was 1,3535 dollar waard, tegen 1,3562 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 107,05 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl